Algemene voorwaarden
I. Algemeen / Toepassingsgebied
1. Deze Algemene Voorwaarden (AV) gelden voor alle huidige en toekomstige zakelijke relaties tussen robinia GmbH en de contractpartner.
2. De AV zijn specifiek van toepassing op contracten voor de verkoop en
3. Bepalingen en voorwaarden van de contractpartner die in strijd zijn met, afwijken van of een aanvulling vormen op deze Leverings- en Betalingsvoorwaarden, zijn alleen van toepassing als ze uitdrukkelijk schriftelijk door ons zijn erkend.
II. Sluiting van het contract; voorbehoud van eigen levering; overmacht; betalingsvoorwaarden
1. Al onze aanbiedingen zijn vrijblijvend en niet-bindend. De verkoop is onder voorbehoud van correcte en tijdige levering aan ons.
2. De Verkoper heeft het recht om zich terug te trekken uit het contract als hij het leveringsobject niet ontvangt ondanks het feit dat er vooraf een overeenkomstig koopcontract is afgesloten; de aansprakelijkheid van de Verkoper voor opzet of nalatigheid blijft onaangetast. De verkoper dient de koper onmiddellijk op de hoogte te stellen van het feit dat het leveringsobject niet op tijd beschikbaar is en dient, als hij van het contract af wil zien, onmiddellijk zijn herroepingsrecht uit te oefenen; in het geval van herroeping dient de verkoper de koper onmiddellijk de overeenkomstige tegenprestatie te vergoeden.
3. Indien wij door overmacht verhinderd zijn tijdig te leveren, hebben wij het recht de levering voor de duur van de verhindering uit te stellen of van de leveringsplicht te worden ontheven indien de koper geen gerechtvaardigd belang meer heeft bij de levering. Gebeurtenissen van overmacht omvatten in het bijzonder, maar zijn niet beperkt tot: interne arbeidsconflicten waarvoor wij niet verantwoordelijk zijn, externe arbeidsconflicten als we redelijkerwijs geen vervanging voor de bedreigde levering kunnen regelen, oorlog, import- en exportverboden, energie- en grondstoffentekorten, stroomstoringen, extreme weersomstandigheden (bijv. hagel- of onweersschade) of officiële maatregelen.
4. Tenzij anders overeengekomen, is volledige betaling verschuldigd bij levering of aanvaarding van de goederen. De koper is 14 dagen na de vervaldag zonder nadere verklaring van de verkoper in verzuim indien hij niet heeft betaald.
5. Verrekening met onze koopprijsvordering is alleen toegestaan met tegenvorderingen die onbetwist zijn, klaar voor veroordeling of rechtsgeldig vastgesteld. De koper kan alleen onder deze voorwaarden een retentierecht doen gelden.
III. Verstrekte documenten
1. Wij behouden ons het eigendoms- en auteursrecht voor op alle documenten die in verband met de bestelling aan de klant worden verstrekt, zoals berekeningen en tekeningen. Deze documenten mogen alleen met onze uitdrukkelijke schriftelijke toestemming aan derden worden doorgegeven.
2. Als een contract niet is ondertekend, moeten deze documenten onmiddellijk aan ons worden geretourneerd.
IV. Levering; risico-overgang bij verzending
1. De levering vindt plaats af magazijn van onze logistieke partners LEO SCM GmbH, Hessenring 15e in 64546 Mörfelden-Walldorf, en interGo GmbH, Werne-Von-Siemens str. 34 in 64319 Pfungstadt - telkens de plaats van nakoming. Op verzoek en op kosten van de koper worden de goederen naar een andere bestemming verzonden (verkoop op bestemming). Tenzij anders overeengekomen, behouden wij ons het recht voor om het type verzending (inclusief transportbedrijf, verzendroute en verpakking) zelf te kiezen.
2. Indien de goederen op verzoek van de klant worden verzonden, gaat het risico van onopzettelijk verlies of onopzettelijke verslechtering van de goederen over op de klant zodra de goederen het magazijn verlaten. Deze bepaling is van toepassing ongeacht of de goederen worden verzonden vanaf de plaats van nakoming of wie de vrachtkosten draagt.
V. Eigendomsvoorbehoud
1. Alle leveringen door robinia GmbH zijn onderhevig aan eigendomsvoorbehoud. Tot de volledige betaling van alle bestaande en toekomstige vorderingen die voortvloeien uit de zakelijke relatie tussen robinia GmbH en de klant, blijven de geleverde goederen eigendom van robinia GmbH.
2. De klant is verplicht zorgvuldig om te gaan met de gekochte goederen zolang de eigendom nog niet op hem is overgegaan. Hij dient de goederen voor eigen rekening te verzekeren tegen diefstal, brand- en waterschade en voor eigen rekening tijdig noodzakelijke onderhouds- en inspectiewerkzaamheden te verrichten. De klant dient ons onmiddellijk schriftelijk op de hoogte te stellen indien de geleverde goederen in beslag worden genomen of anderszins door derden worden opgeëist. Als de derde niet in staat is om ons de kosten van een actie volgens § 771 ZPO te vergoeden, is de klant aansprakelijk voor de geleden schade. Tijdens de periode van eigendomsvoorbehoud is het de klant verboden om de goederen te verpanden of over te dragen.
3. De klant is verplicht zorgvuldig om te gaan met de gekochte goederen zolang de eigendom nog niet op hem is overgegaan. Hij dient de goederen voor eigen rekening tegen diefstal, brand- en waterschade te verzekeren en eventueel noodzakelijk onderhoud en inspectiewerk tijdig voor eigen rekening uit te voeren. De klant dient ons onmiddellijk schriftelijk op de hoogte te stellen indien de geleverde goederen in beslag worden genomen of anderszins door derden worden opgeëist. Als de derde niet in staat is om ons de kosten van een actie volgens § 771 ZPO te vergoeden, is de klant aansprakelijk voor de geleden schade. Tijdens de periode van eigendomsvoorbehoud is het de klant verboden om de goederen te verpanden of over te dragen.
4. De klant heeft het recht om de geleverde goederen in het kader van de normale bedrijfsuitoefening door te verkopen. Deze bevoegdheid kan worden ingetrokken als de klant zijn contractuele verplichtingen niet naar behoren nakomt. De klant draagt hierbij zijn vorderingen uit de doorverkoop van de onder eigendomsvoorbehoud geleverde goederen over aan robinia GmbH tot zekerheid, zonder aanvullende verklaringen te hoeven afleggen. Deze overdracht geldt echter alleen tot het bedrag van de factuur voor de door de opdrachtnemer geleverde goederen.
5. De klant is gemachtigd om de overgedragen vorderingen te innen tot het moment van herroeping. Betalingen voor de overgedragen vorderingen worden onverwijld aan de opdrachtnemer overgemaakt tot het bedrag van de gewaarborgde vordering. De opdrachtnemer behoudt zich het recht voor om de incassomachtiging in te trekken, met name in geval van betalingsverzuim, opschorting van betaling, opening van een insolventieprocedure of dreigende insolventie van de opdrachtgever.
6. Het bedrijf robinia GmbH verplicht zich ertoe de zekerheden op verzoek van de klant vrij te geven indien hun waarde overschrijdt de te verzekeren vorderingen met meer dan 20%.
7. Bij plichtsverzuim van de klant, in het bijzonder bij betalingsverzuim, heeft de opdrachtnemer het recht de teruggave van het leveringsvoorwerp of de nieuwe zaak te verlangen en
VI. Kennisgeving van gebreken
1. We willen er beleefd op wijzen dat alle meldingen van gebreken onmiddellijk schriftelijk moeten worden ingediend met nauwkeurige gegevens over de klacht. Anders kunnen ze niet worden erkend als officiële klachten. We vragen om uw begrip en medewerking in deze kwestie.
2. Na inspectie van de goederen is elke klacht - behalve in het geval van verborgen gebreken - niet ontvankelijk. Garantieclaims zijn uitgesloten in geval van geringe afwijkingen van de overeengekomen kwaliteit, slechts geringe aantasting van de bruikbaarheid, natuurlijke slijtage en schade die na de risico-overgang is ontstaan door onjuiste of nalatige behandeling, overmatige belasting, ongeschikte apparatuur, gebrekkige bouwwerkzaamheden of ongeschikte bouwgrond. Hieronder valt ook schade als gevolg van externe invloeden die niet in het contract waren voorzien. Daarnaast is er geen garantie voor ondeskundig uitgevoerde reparaties of wijzigingen door de klant of derden en de daaruit voortvloeiende gevolgen.
VII. Latere vervulling
1. In overeenstemming met de bovenstaande bepalingen ligt het recht om te kiezen tussen herstel van gebreken en vervangende levering duidelijk bij de opdrachtnemer. De opdrachtnemer moet eerst in de gelegenheid worden gesteld om binnen een redelijke termijn alsnog na te komen. Als deze maatregel niet succesvol is, behoudt de opdrachtgever het recht om de koopprijs te verlagen of het contract te ontbinden, ongeacht schadeclaims. Het is belangrijk om op te merken dat de bepalingen van artikel 478 (1) BGB in deze gevallen onaangetast blijven. Bovendien wordt het verhelpen van gebreken pas na de tweede mislukte poging als mislukt beschouwd als de klant in plaats van nakoming een schadevergoeding eist of het gebrek zelfstandig wil verhelpen. Opgemerkt moet worden dat er bepaalde wettelijke uitzonderingen zijn waarbij geen termijn vereist is. Bovendien zijn aanspraken van de klant op vergoeding van de kosten voor nakoming achteraf uitgesloten als de kosten zijn gestegen door de verplaatsing van de goederen naar een andere locatie dan de oorspronkelijke vestigingsplaats van de klant, tenzij de verplaatsing overeenkomt met het beoogde gebruik van de goederen.
VIII. Beperking van aansprakelijkheid van de aannemer
1. De contractant is aansprakelijk in geval van opzet of grove nalatigheid en in geval van verwijtbaar letsel aan leven, lichaam of gezondheid volgens de wettelijke bepalingen. In geval van grove nalatigheid is de aansprakelijkheid echter beperkt tot de voorzienbare schade, tenzij er sprake is van een ander uitzonderlijk geval. Bovendien is de opdrachtnemer alleen aansprakelijk volgens de productaansprakelijkheidswet bij opzettelijke schending van wezenlijke contractuele verplichtingen, bedrieglijk verzwegen gebreken of veronderstelde garanties voor de kwaliteit van het leveringsvoorwerp. De aanspraak op schadevergoeding wegens schending van wezenlijke contractuele verplichtingen is eveneens beperkt tot de voorzienbare schade, tenzij er sprake is van een ander uitzonderlijk geval.
2. De bepalingen van lid 1 zijn van toepassing op alle vorderingen tot schadevergoeding, met inbegrip van vorderingen naast en in plaats van de prestatie, ongeacht hun rechtsgrondslag - ongeacht of ze te wijten zijn aan gebreken, plichtsverzuim voortvloeiend uit de contractuele verplichting of ongeoorloofde handelingen. Ze verwijzen ook naar de vergoeding van nutteloze kosten. Aansprakelijkheid in geval van verzuim wordt behandeld in Sectie IX, en in geval van onmogelijkheid in Sectie X.
3. De regeling in kwestie heeft geen gevolgen voor de bewijslast van de opdrachtgever. Er wordt gesteld dat de bewijslast bij de opdrachtnemer blijft liggen. Dit zorgt ervoor dat de opdrachtgever niet wordt benadeeld en zijn aanspraken kan blijven doen gelden op basis van de toepasselijke wetgeving en contracten. Er wordt voor gezorgd dat er voldoende rekening wordt gehouden met de belangen van beide partijen en dat het evenwicht tussen de contractpartijen behouden blijft.
IX. Beperking van aansprakelijkheid voor vertragingen in de levering
1. De contractant is aansprakelijk volgens de wettelijke bepalingen voor vertragingen in vertragingen in de uitvoering in geval van opzet of grove nalatigheid van hemzelf, zijn vertegenwoordigers of plaatsvervangende bij verwijtbaar letsel aan leven, lichaam of gezondheid. In geval van grove nalatigheid, is de aansprakelijkheid echter beperkt tot de voor het contract typische, voorzienbare schade. Schadevergoedingen voor vertraging is beperkt tot 5% en schadevergoeding in plaats van prestaties tot een totaal van 10% van de waarde van de levering
2. Bovenstaande bepalingen leiden niet tot een wijziging van de bewijslast ten nadele van de cliënt.
X. Beperking van aansprakelijkheid in geval van onmogelijkheid
1. De contractant draagt de volledige verantwoordelijkheid in geval van onmogelijkheid van levering of levering of uitvoering in geval van opzet of grove nalatigheid van hemzelf, zijn vertegenwoordigers of plaatsvervangende agenten en in geval van verwijtbaar letsel aan leven, ledematen of gezondheid overeenkomstig de wettelijke bepalingen. in overeenstemming met de wettelijke bepalingen. In geval van grove nalatigheid is de aansprakelijkheid echter beperkt tot de voor het contract typische, voorzienbare schade, tenzij een ander uitzonderingsgeval genoemd in zin 1 zich tegelijkertijd voordoet. Buiten deze gevallen bedraagt de aansprakelijkheid voor buiten deze gevallen bedraagt de aansprakelijkheid voor onmogelijkheid maximaal 10% van de waarde van de dienst of levering als schadevergoeding en vergoeding van vergeefse uitgaven. Verdere aanspraken op grond van de onmogelijkheid van levering zijn uitgesloten, zelfs na het verstrijken van een voor de uitvoering gestelde termijn. Het recht van de klant om zich terug te trekken uit het contract blijft onaangetast en de voornoemde regelingen hebben geen invloed op de bewijslast ten gunste van de klant.
XI. Ontslag
1. In overeenstemming met de wettelijke bepalingen kan de opdrachtgever het contract alleen opzeggen als de opdrachtnemer verantwoordelijk is voor het plichtsverzuim. In geval van plichtsverzuim moet de opdrachtgever moet de opdrachtgever binnen een redelijke termijn nadat hij hierom door de opdrachtnemer is verzocht, verklaren of hij zich uit het contract wil terugtrekken of nakoming wil eisen. In geval van gebreken, zijn de wettelijke annuleringsregels van toepassing.
XII. Verjaring
1. De garantieperiode voor claims voor gebreken is twaalf maanden vanaf de levering van de goederen die door ons aan de koper. De wettelijke verjaringstermijn geldt voor aanspraken op schadevergoeding op grond van opzet of grove nalatigheid en in het geval van letsel aan leven, lichaam of gezondheid veroorzaakt door een opzettelijk of nalatig plichtsverzuim van de gebruiker. Langere termijnen volgens § 438 Para. 1 Nr. 2 BGB (gebouwen en aanverwante zaken), § 479 Para. 1 BGB (recht van regres) en § 634a Para. 1 BGB (bouwgebreken) zijn van toepassing indien dit wettelijk is voorgeschreven. Verkrijg a.u.b. onze toestemming voordat u goederen wilt retourneren.
2. De verjaringstermijn voor alle claims begint bij de levering, in het geval van werkdiensten bij de aanvaarding. De in lid 1 genoemde termijnen gelden ook voor alle vorderingen tot schadevergoeding tegen de opdrachtnemer in verband met een gebrek - ongeacht de rechtsgrond van de vordering. Voor andere soorten vorderingen tot schadevergoeding tegen de aannemer die geen verband houden met een gebrek, geldt de verjaringstermijn volgens lid 1 zin 1 van toepassing.
3. De verjaringstermijnen van de leden 1 en 2 zijn niet van toepassing onder de volgende voorwaarden:
1. Ze zijn niet van toepassing in geval van opzet, bedrieglijk verzwijgen van een gebrek of als de verkoper een garantie heeft gegeven voor de kwaliteit van het geleverde artikel.
2. Schadeclaims zijn ook uitgesloten in het geval van letsel aan leven, lichaam, gezondheid of vrijheid, in het geval van claims onder de productaansprakelijkheidswet, grove nalatigheid of nalatigheid. vrijheid, in het geval van claims onder de productaansprakelijkheidswet, grove nalatigheid of schending van wezenlijke contractuele verplichtingen.
4. Tenzij uitdrukkelijk anders is bepaald, zijn de wettelijke bepalingen over de aanvang van de verjaringstermijn, schorsing van verval, schorsing en hervatting van termijnen onverlet. onverlet.
5. De bovengenoemde regels leiden niet tot een wijziging van de bewijslast die benadelen.
XIII. Schadevergoeding
1. Indien de verzending op verzoek van de Koper wordt vertraagd met meer dan twee weken na de overeengekomen datum of, als er geen exacte datum is gespecificeerd, nadat de Verkoper heeft aangekondigd klaar te zijn voor verzending, kan de Verkoper een opslagvergoeding vragen van 1% van de prijs van het leveringsartikel voor elke maand of gedeelte daarvan, tot een maximum van 10%. De koper heeft het recht om aan te tonen dat een lager verlies is geleden. geleden. Het staat de verkoper vrij om een hogere schadevergoeding te eisen.
2. Bij niet-nakoming van de overeenkomst door opdrachtgever kan opdrachtnemer 20% van de koopprijs als schadevergoeding verlangen. van de koopprijs eisen als schadevergoeding. De koper heeft het recht om te bewijzen dat de verkoper geen of minder schade heeft geleden. De verkoper mag ook proberen een hogere schade te bewijzen.
3. Bij betalingsverzuim kan de contractant een vertragingsrente ter hoogte van 9 procentpunten boven de basisrentevoet conform § 247 BGB eisen. van 9 procentpunten boven de basisrente overeenkomstig § 247 BGB eisen. De opdrachtgever kan bewijzen dat de schuldeiser geen of slechts een aanzienlijk lager verlies heeft geleden; de schuldeiser kan ook een hogere werkelijke schade bewijzen.
XIV. Plaats van nakoming; plaats van bevoegdheid; scheidbaarheidclausule
1. De plaats van nakoming voor beide partijen is het hoofdkantoor van robinia GmbH.
2. Als de klant een handelaar is, een rechtspersoon naar publiek recht of een bijzonder fonds naar publiek recht, is de plaats van jurisdictie voor alle geschillen die voortkomen uit de contractuele relatie - inclusief acties op wissels en cheques - de statutaire zetel van robinia GmbH.
3. Dit contract en de juridische relaties tussen robinia GmbH en de contractpartner zijn onderworpen aan het recht van de Bondsrepubliek Duitsland. De toepassing van internationaal privaat recht (conflictenrecht) en het VN-kooprecht is uitgesloten. is uitgesloten.
4. Indien afzonderlijke bepalingen van deze AV ongeldig zijn, heeft dit geen invloed op de geldigheid van de overige bepalingen. overige bepalingen. Indien een bepaling van deze AV ongeldig is, zullen de partijen deze vervangen door een bepaling die het doel van de ongeldige bepaling op een wettelijk doel van de ongeldige bepaling op een wettelijk toegestane manier bereikt of deze bepaling zo dicht mogelijk benadert.